Keskiviikko 24.8.2011

Saavuimme Murikka-opistolle tiimileirille jo keskiviikkona tutustumaan tiloihin. En voinut kuin ihastella paikkoja. Olemme aivan upealla paikalla Näsi-järven rannalla. Nyt hyvien tulosten tekemisen esteenä ei voi olla ainakaan olosuhteet. Odotan innolla huomista, olenhan ihan uusi toimija TOPLAAJA:ssa 🙂

Torstai 25.8.2011

Torstaina meitä kokoontui opistoon 70 henkilöä ympäri maata. Aamun Ninan esityksen jälkeen jalkauduimme galleriakävelyyn, jossa oli eri oppilaitosten TOPLAAJA-mallit postereina esillä. Galleriakävelyssä kommentoimme näitä postereita. Annoimme näille postereilla kehuja, kehitys ajatuksia, kysymyksiä jne. Luokkahuoneen täytti iloinen porina kävelyn ajan. Galleriakävely tapahtui 3-4 hengen ryhmissä. Galleriakävelyn jälkeen tiimit ottivat muutaman posterin tarkempaan käsittelyyn. Tiimien tarkoituksena oli antaa oman alansa tietotaidon ”posterin” käyttöön.

SOME-tiimi vain onko sittenkin kyse nörttitiimi? Anteeksi sanomiseni, mutta SOME-luokkahuoneen täytti kannettavien tietokoneiden (Mac:ien) hurina ja niiden yli ihmisten keskustelu. Iltapäivän aikana luotiin monta blogitunnusta ja opittiin monta muuta asiaa SOME:sta, unohtamatta posterien kommentointia SOMEn näkökulmasta. Ihana Pauliina tsemppasi meitä aina vain syvemmälle sosiaalisen median maailman. Pitäisikö seuraavaksi kokeilla twitteriä??

Työelämän tiimissä oli pari työelämän edustajaa kertomassa heidän kokemuksiaan yhteistyöstä oppilaitoksen kanssa. Yhteistyö yrityksen kanssa voi olla muutakin kuin työssäoppiminen tai yritysvierailut. Esim. vanhustentalossa voidaan pitää erilaisia teemapäiviä: leipomista, askartelua, liikuntaa jne. Teemapäivän voi myös järjestää muut kuin kyseisen alan opiskelijat. Yritysedustajat nostivat esiin erityisoppilaat. He kaipaavat lisää tukea oppilaitoksilta. Yrityksellä ei aina tietoa, että on kyse erityisoppilaasta, he vain ihmettelevät miksi tämä ei vain toimi.

Näin insinöörinä tunsin jotenkin haastavana henkilökohtaisen ohjauksen –tiimin ajatuksiin solahtamisen… jotenkin sitä tietää mitä konkreettisia asioita tehdään SOME:ssa, attoaineissa ja työelämäyhteistyössä, mutta henkilökohtainen ohjaaminen… sitä ei voi laskea insinöörimäisesti. Nyt liikutaan eritasolla. Mieleen jäi varsin tärkeä sanonta: ”VÄLITÄ, ÄLÄ VALITA”. Opettaja, välitä oppilaastasi!

Kyllä oli hieno päivä, paljon uutta tuli opittua ja uusia ajatuksia heräsi!

Huomisen päivän haasteena otan ohjaus-tiimin… eiköhän tämä insinöörikin voisi oppia uuden ajatustason 🙂

Perjantai 26.8.2011

Perjantai aamun aloituksesta jäi eniten mieleen Sannan tulevaisuuden näkymät. Tulevaisuudessa iPad:in kanssa kävellään kaupungilla ja katsotaan et mitä ravintoloita on auki tai missä kaupassa on määrättyjä tarjouksia. Toisaalta istutaan bussissa ja katsotaan iPad:sta, että millä pysäkillä pitää jäädä pois (ei katsota ikkunasta maamerkkejä) tai tilataan ruuat valmiiksi kotiovelle metromatkalla. Milloin meillä tämä tapahtuu… muutaman vuoden päästä?

Aamupäivällä vakoilijat lähtivät liikkeelle…  eli eri tiimeistä lähti 1-2 henkilöä vierailemaan toisiin tiimeihin. Vakoilijalla saattoi olla ongelma, johon haettiin apua tai vain haettiin vinkkejä muilta tiimeiltä omaan toimintaan. Käytännön asiaesimerkit olivat kova sana. Vakoilijoiden vierailut saivat hedelmällisiä keskusteluita aikaiseksi tiimeissä. Asiaa on hyvä miettiä välillä muulta kannalta kuin oman tiimin. Tämä on vuorovaikutusta parhaimmillaan.

SOME tiimissä käytiin läpi aamulla mm. blogia, wikiä, twitteriä. Hei, kyllä minä tiedän nämä asiat ovat, mutta sitten mentiin uusiin juttuihin… Linkedin, delicious… Apua mitä nämä ovat?

Terhi

Mainokset